2024

Lyona, el traç indie de laChincheta

Digues amb quins dissenyadors et fas i et diré qui ets. Aquesta màxima es compleix arreu de l'UniversChincheta. I per a mostra un botó: la primera vegada que escoltem "hauríeu de fer servir una foto vostra al web perquè es vegi qui sou" arronsar el nas. Com hauria de ser aquesta foto: color o b/n, bust o cos sencer, fent alguna cosa, mirant a càmera? I un llarg etcètera de preguntes que ens hagués costat una dècada respondre. Així que de siguida ens decantem per la il·lustració com a millor solució per comunicar al món l'essència de cada xinxeta

Un cop presa la decisió de com volíem representar-nos, vam tenir molt clar a qui escollir perquè ho plasmés. Necessitàvem algú que tingués molt a veure amb les xinxetes. És a dir, una persona creativa, passional, desenfadada i amb una trajectòria fresca que compartís els nostres valors. Estava ben clar: la Marta Puig, àlies Lyona, era la nostra dona.  

Artista melòmana

El que gairebé tothom sap és que la Lyona és realitzadora i il·lustradora. Es va llicenciar en Direcció a l'escola de cinema ESCAC i des d'aleshores ha realitzat més de vuitanta videoclips per a grups de l'escena indie de Barcelona, com Love of Lesbian, Sidonie, Lori Meyers, Carlos Sadness o Amaral, entre molts altres, utilitzant tècniques tan xules com l'stop motion, que ja formen part de la seva identitat com a artista. 

El 2011 va publicar el seu primer conte il·lustrat Yo mataré monstruos por ti -Jo mataré monstres per a tu-(pot existir una promesa més bonica que aquesta?), escrit per Santi Balmes, de Love of Lesbian. 

Des d'aleshores, ha publicat 15 llibres més, entre els quals hi ha Mis primeros Besos, Mr. Garabato, Alyona i Sex (oh!) i novel·les gràfiques que destaquen per la seva lluita contra els estigmes que envolten el sexe, sempre en pro de l'apoderament femení. En aquesta mateixa línia, amb el seu últim llibre Madr(eh?) afronta el seu propi procés cap a la maternitat tardana. I és que totes les seves novel·les gràfiques es construeixen des de l'experiència personal, però sempre des del respecte de la pluralitat i la diversitat de gènere. 

Fins aquí la seva biografia oficial. El que potser no sap tothom és que la Lyona també és una melòmana en potència. Amant incansable de la cultura indie dels 90, del britpop i de Jarvis Cocker, en l'adolescència feia coses tan divertides com demanar-li a la seva perruquera que li fes el mateix tall de cabell que Bret Anderson, el màxim referent del glam rock, amb permís de David Bowie, i cantant de Suede. És tan fan de la música que fins i tot s'ha atrevit com a cantant, formant el seu propi grup d'electropop. Però aquesta és una altra història que potser abasti en un altre dels seus llibres i nosaltres no volem fer-ne cap spoiler

"Jo il·lustraré la vostra essència"

Amb aquest background, no és d'estranyar que a laChincheta caiguéssim rendides al pas del seu traç i decidim encarregar-li il·lustrar les xinxetes, inclòs el nostre corresponsal a Dinamarca. La Lyona no va dubtar d'acceptar el repte i ens va dibuixar tal com ella ens veia, aportant a la nostra identitat aquest estil tan seu que ens pirra. El resultat ens va agradar tant que la Marta també s'ha responsabilitzat d'il·lustrar els valors xinxetaires i ha portat al nostre web les imatges que mostren amb senzillesa aquesta manera de fer que ja forma part del nostre ADN. No podem estar més orgulloses que una artista com la Lyona formi part del nostre univers, ajudant-nos a deixar marca.

No items found.