2023

PechaKucha Night Barcelona

Els qui ens dediquem a la comunicació sabem que el món de les idees no només li correspon a Plató. És un món a l'abast de totes les persones que tenen alguna cosa a comptar però que moltes vegades no saben on ni com fer-ho. Tot i que les xarxes socials han solucionat en part aquest problema de l'abast dels missatges, encara queda un altre problema per solucionar quan el que volem és explicar-li al món les nostres idees o un nou projecte: captar l'atenció de l'audiència. 

Segur que també us ha ocorregut això d'assistir a un acte en el qual tenim posades altes expectatives i al final hem sortit d'allà amb la sensació d'haver vist una altra presentació avorrida més. Potser per això, amb certa periodicitat apareixen noves fórmules per intentar fer de les presentacions una cosa memorable. Ho vam veure en el seu moment amb Prezi o amb les TedTalks i és el que promet PechaKucha, donant una altra volta de tendresa a les presentacions, revolucionant l'avorrit món de les diapositives més o menys atractives i els discursos monòtons.

Format 20x20

Si et preguntes què és això que tan perillosament sembla sonar com "pechuga", et direm que PechaKucha significa una cosa així com xàrcia en japonès. Es tracta d'un format de presentació creat per dos arquitectes, Mark Dytham i Astrid Klein l'any 2003 (Tokyo), amb la finalitat de presentar idees fresques i atraients de manera dinàmica i concisa. Amb exactament 20 diapositives, que es mostren durant 20 segons cadascuna, tenim l'oportunitat de generar un discurs memorable que de la volta al món. Per estalviar-te el càlcul, amb un total de 6 minuts i 40 segons per completar la presentació d'un tema, podem exposar de forma concisa i clara.

PechaKucha Night

Però PechaKucha no és només un format de presentació sinó que es tracta d'una manera d'exportar les nostres idees pel món a través de les PechaKucha Nights. La propera PechaKucha Night se celebra a Barcelona, a l'Antiga Fàbrica Estrella Damm, el gener del 2024 i arriba ja a la seva 30a edició. Es tracta d'un esdeveniment nocturn de xerrades curtes sobre temes diversos en què vuit ponents et poden sorprendre amb les seves idees i que, a més, t'ofereix barra lliure de cervesa i refrescos

El que els seus creadors tenien en ment quan van posar en marxa aquesta iniciativa era que els dissenyadors compartissin les seves idees de forma ràpida i efectiva. L'esdeveniment va tenir tant èxit que es va propagar ràpidament a nivell mundial, i en alguns llocs s'ha convertit en tota una cita ineludible. De fet, segons el seu web oficial, es fa un PechaKucha Night a més de 1.200 ciutats del món

A dia d'avui, PechaKucha s'utilitza pràcticament en tota mena d'esdeveniments professionals, acadèmics i culturals. Des de conferències i simposis fins a presentacions en empreses i universitats. A més, també s'ha adaptat al món digital, on pots trobar centenars de persones compartint les seves presentacions a través de plataformes digitals. Una gran font d'inspiració!

Com fer un PechaKucha?

El procés per crear una presentació PechaKucha teòricament és molt senzill i, segons els més fans d'aquesta tècnica, també molt efectiu. En primer lloc, quan tens un tema per explicar és important que seleccionis el missatge central que vols traslladar amb la presentació. A partir d'aquí, has de buscar i seleccionar 20 imatges que t'ajudin a il·lustrar el teu missatge i assegurar-te que cada imatge es mostra durant exactament 20 segons. I aquí és on veiem el que diferencia PechaKucha d'altres aplicacions, ja que no es tracta de crear diapositives amb molt text, tractant de resumir totes les idees que vols traslladar, ni tan sols de dissenyar diapositives amb tan sols una sentència. Amb aquest sistema, cada diapositiva té només una fotografia i aquí, el repte de saber comunicar amb imatges està servit. 

Ara imagina que has d'explicar un avenç en farmacologia relacionat amb una malaltia concreta. Com tries fotografies que siguin atractives però que alhora tinguin relació amb el que vols explicar i que estiguin aliniades amb el teu discurs oral? Perquè, és clar, l'última fase per preparar un PechaKucha és practicar el teu discurs, una i altra vegada, amb la idea de sincronitzar-te amb les diapositives i assegurar-te que el teu missatge ha arribat de manera clara. 

A laChincheta tenim una dualitat d'emocions amb les presentacions PechaKucha. La idea de base és bona, per suposat. Però com a comunicadores que som, tenim molt present l'estètica en tot el que fem. T'imagines entrar en el compte d'Instagram d'una gran marca, i en un dels seus carrusels d'imatges, trobar 10 fotografies amb estils totalment diferents que no encaixen en absolut? L'impacte no seria gaire positiu i, probablement, pensaries que és poc professional. Doncs per a nosaltres aquest sistema hauria de ser curós també amb el fet de triar 20 imatges amb un estil homogeni, una cosa poc habitual a PechaKucha. 

Així que, si haguéssim de donar-te un consell per crear el teu propi PechaKucha, et diríem que intentis generar les teves pròpies imatges o il·lustracions per guardar una harmonia entre elles. Al cap i a la fi, qualsevol missatge arriba millor a qualsevol audiència si el vestim amb imatges que impacten i acompanyen el nostre discurs. 

Tres "xinxetoconsells pechakucheros"

  1. El breu si bo, dues vegades bo

Una presentació PechaKucha t'obliga a ser concisa i a anar directa al gra. No hi ha lloc per a divagacions o per perdre's en detalls que, en realitat, són irrellevants. Així que, aquestes presentacions poden ser molt útils en entorns en què el temps és limitat o quan els temes no necessiten de gaire desenvolupament, però sí que és imprescindible captar l'atenció de qui t'escolta.

  1. Moviment i dinamisme

El fet de sincronitzar les diapositives i el discurs pot fer que les presentacions PechaKucha siguin més àgils, i això al final acaba sent positiu perquè els teus oients estiguin més atents. Aquí va un consell xinxetaire: practica el teu discurs prou com per assegurar-te que cada canvi d'imatge coincideixi amb un breu silenci, perquè la teva audiència assimili el que acabes de dir. Es tracta de fer-se entendre, no de llançar un monòleg en el que et quedis sense alè.

  1. Aire fresc per a la creativitat

Presta atenció a l'estètica. Fins i tot el menjar ens entra abans per la vista que pel seu sabor. No vagis a omplir la teva presentació d'imatges amb estils inconnexos. Posats en la tessitura d'haver de triar 20 imatges que siguin impactants, cal reconèixer que el format obre la porta a ser creatius fins i tot per explicar temes tècnics o complexos. Si has de triar una imatge per explicar un tema científic o filosòfic has de pensar out of the box. I aquestes mateixes imatges disruptives et poden portar a plantejar un discurs també més trencador. 

El racó de la inspiració

Si ja tens clar que vols llançar-te amb les presentacions PechaKucha però no acabes de tenir prou clar per a què, et proposem algunes idees per a les quals et pot ser útil.

  1. Presentar un projecte o llançar un nou producte o servei

Si et poses en el paper de consumidor, res és més útil avui dia que ens expliquin de forma clara, concisa i atractiva els beneficis d'alguna cosa que ens plantegem comprar. 

¡PechaKucha approved!

  1. Taules rodones, webinars i altres esdeveniments similars 

En casos així és molt més fàcil poder destacar respecte a la resta d'oradors amb presentacions del tipus PechaKucha. 

¡PechaKucha approved!

  1. Reunions internes

En lloc d'avorrir els teus companys amb interminables presentacions de PowerPoint, fes un esforç per explicar només el rellevant, t'ho agrairan i fins és possible que et posin l'etiqueta de bon comunicador o comunicadora. 

¡PechaKucha approved!

  1. Entrevistes de treball

Aquesta sí que no te l'esperaves! Però fer aquest exercici de concreció i priorització per ressaltar les teves habilitats i fites pot ser molt útil per afrontar una candidatura de treball. 

¡PechaKucha approved!

En poques paraules...
Només per si has arribat fins aquí sense passar per la resta de l'article, la idea amb què volem que et quedis és que PechaKucha és un tipus de presentació en què l'orador només pot projectar 20 imatges que es visualitzen durant 20 segons. Això obliga a ser concisos i directes, però també a espatllar la creativitat i això sempre és un plus per captar l'atenció de la nostra audiència. Fonamental cuidar l'estètica de la presentació i, sobretot, entendre que no es tracta de parlar el més ràpid possible perquè fer entrar el teu pitch en els 6 minuts i pic que dura un PechaKucha. Prioritza, conta una història rellevant i treballa els silencis perquè el teu oient entengui (i apreciï!) la valuosa informació que li estàs donant.
No items found.